Andreja Dujnić Žmirić rođena je 1973. godine u Sisku. Sklonost crtanju i umjetničkom izražavanju pokazuje već kao dijete, pa se tako već tokom osmogodišnjeg školovanja njeni radovi nalaze na školskim natjecanjima i izložbama. Domovinski rat mijenja njezin i život njene obitelji iz temelja. Gubi i svoje dotadašnje radove kao i mogućnost upisa na Likovnu akademiju. Sve te godine progonstva boraveći od Zaboka do Siska ne prestaje slikati, bez obzira na materijalnu i financijsku situaciju. Nakon povratka u Petrinju na zgarište 1995. g., sa svojom obitelji počinje graditi budućnost nanovo iz temelja.

Težeći usavršavanju svog znanja i rada i željom za bavljenjem slikarstvom kao pozivom,  upisuje „Studio Tanay“ u Zagrebu, te stručnost i zvanje kreativnog slikara stječe 2005. g. pod vodstvom akademskog slikara i profesora E. R. Tanaya. Po završetku tog verificiranog programa i dobitka diplome, počinje samostalno izlagati svoje radove. Do sada je imala 9 samostalnih izložbi, dvije u Petrinji, Zadru, Sisku, Popovači, Krapinskim toplicama, Malinskoj (Krk), Zagrebu i Mošćenici. Sudjelovala je na više od 40 likovnih radionica i preko 50 skupnih izložbi pretežno humanitarnog i donacijskog karaktera. Godine 2010.  zajedno sa 13 slikara, prolazi na natječaju za područje SI Europe u kategoriji tradicionalnog štafelajnog slikarstva i skupno izlaže na 1. slikarskoj izložbi  „Inter Imago New York“ u MC Gallery u New Yorku.

Stručni osvrt na njena djela kao predgovore dosadašnjih izložbi pisali su eminentni likovni kritičari. Osim djela svjetovnog karaktera, autorica je i sakralnih djela. Nekoliko oltarnih slika na području Sisačke biskupije donirala je kao pomoć u obnovi ratom stradalih kapelica. Njezini radovi nalaze se u mnogim galerijama i privatnim zbirkama diljem Hrvatske i u inozemstvu. Članica je grupe "Petrinjski likovni krug" i  HDLU Zagreb.

 

 

 

SAMOSTALNE IZLOŽBE

 

 2005.g.  Petrinja, Gradska knjižnica i čitaonica

 2006.g.  Zadar, Znanstvena knjžnica

 2010.g.  Sisak, Dom kulture KKV, Galerija „Sv.Kvirin“,  „Dodir trenutka“

 2010.g. Popovača, Knjižnica i čitaonica Popovača,  „Tihi intimni biljezi“

 2011.g. Krapinske toplice, Specijalna bolnica za med. rehabilitaciju,  „Izložba slika“

 2011.g. Petrinja, Galerija „Krsto Hegedušić“,  „Četiri godišnja doba“

 2011.gMalinska, Krk, Galerija sv. Nikole,  „Trajanje zaustavljenog“

 2013.g. Zagreb, Galerija „CROCRODEAL“,  „Ljepota prolaznosti“

 2014.g. Mošćenica, športska dvorana,  „Odraz duše“

2020.g. Petrinja, Galerija "Krsto Hegedušić", Virtualna izložba slika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Andreja Dujnic Zmiric. All Rights Reserved.